Racoon – Smoothly

Waar kennen we Racoon ook alweer van?

Eigelijk brak Racoon twee keer door in Nederland. De eerste keer was in 2000, met Feel Like Flying van het hyperenergieke album Till Monkeys Fly. Zonder versterkte gitaren toch het dak eraf, met een hoop branie. In 2005 volgde opnieuw een doorbraak met Love You More van het mooie, maar veiligere album Another Day.

Waar niet meer van?

Je voelt hem al aankomen: tussen deze twee hits door, heeft Racoon heel wat singles uitgebracht die wat mij betreft tot het beste horen dat Nederland het afgelopen decennium heeft voortgebracht. Met name de tweede CD (Here We Go, Stereo) sloeg totaal niet aan bij het grote publiek, ondanks briljantjes als Side Effects en Autumn Tunes.

Smoothly is zo’n liedje dat niet meteen opvalt als je een CD voor het eerst luistert. Een tweede of derde keer misschien ook niet. Juist deze verrassingen in het nummer maken het mijn favoriete Racoon-track.

Hoogtepuntje: het ‘she said, I said’ gedeelte van het laatste refrein. De dialoog gaat zo lang door dat het bijna ongemakkelijk wordt. En dat moet ook – muziek moet af en toe wringen. Helemaal als het om een relatiecrisis gaat. Prachtig!

De officiële video (waarin zanger Bart viereneenhalve minuut helemaal wordt ondergeregend) is trouwens niet meer te vinden. Daarom hier een mooi live-uitvoering in Paradiso.

http://www.muzu.tv/player/getPlayer/a/y0BtVWL4Wki9ux4e/vidId=18877

http://www.muzu.tv/player/getPlayer/a/y0BtVWL4Wki9ux4e/vidId=18877

RACOON – Smoothly

http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=110860479002362&href=http%3A%2F%2Findeschaduw.tumblr.com%2Fpost%2F5635292389%2Fracoon-smoothly&send=true&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=like&colorscheme=light&font=arial&height=80

Over Freek Janssen

Opperhoofd. | Top 3 ondergewaardeerde liedjes: 1. Paolo Nutini - Candy, 2. The Doors - Yes, The River Knows, 3. Editors - No Sound But The wind | Eerste single: UB40 - Don't Break My Heart. Gekocht op een rommelmarkt, samen met een ouwe rode pick-upspeler. Nog altijd een van de weinige UB40-liedjes die ik kan aanhoren. | Eerste album: The Best of The Police en Money For Nothing van Dire Straits. Vreemd genoeg twee cd's met liedjes uit een tijd voordat ik actief naar de Top 40 ging luisteren. | Meest gekoesterde plaat: Racoon -Till Monkeys Fly. Door de jaren heen (sinds 2000) het meest constant gedraaid. Verliest nog steeds niks aan urgentie. | Guilty pleasure: BZN - Mon Amour. Ik heb er meerdere, maar dit is de ergste; verfoeid in mijn jeugd (want te vaak gehoord op de autoradio), herontdekt tijdens een vakantie in Frankrijk (ook in de auto, via een eigengemaakte foute Vive La France-cd). | Beste concertervaring ooit: Pearl Jam, Werchter 2012. Alle concerten van Pearl Jam eindigen hoog, maar hier explodeerde de festivalweide bijna. 

  1. Ja, Smoothly! Dank dat je me deze weer eens laat horen.
    Als ik zou moeten kiezen voor een ondergewaardeerd racoon-nummer had ik ‘Particular’ gekozen. Ook van Till Monkeys fly overigens.
    Luisterlinkje: http://www.youtube.com/watch?v=u0Xf9Qiurpo

    • Particular is inderdaad ook prachtig. Maar iets in Smoothly, en dan met name dat stuk dat waarin het ‘I said… She said…’ tot een climax komt, is altijd een kippenvelmomentje voor me. Een andere afweging was dat Smoothly uitgebracht is op single en dus kans heeft gehad om een hit te worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: