The Battle (7): Weezer

Een band die drie keer een titelloos album uitbrengt en belooft te stoppen als tegenstanders tien miljoen dollar bij elkaar brengen: Weezer is een apart slag.

Na en paar battles met veel machtsvertoon, weer eens een bescheiden aflevering dit keer. Martijn Vet en Freek Janssen vechten hier even en pein public uit welk nummer van Weezer het aller-, allerondergewaardeerdst is.

Keuze Freek Janssen: Pork and Beans

In Amerika is Weezer erg groot, in Nederland zijn met name twee liedjes bekend geworden: Buddy Hollyoe-wie-oe I go just like Buddy Holly – uit 1995 (bekend van de Happy Days-clip) en Island in the sunhip hip – (bekend van Camping Life).

De carrière van Weezer kende veel ups en downs. In 2008 bracht de band een single uit die wat mij betreft het meest de andere liedjes overtrof. Het is een typisch Weezer-liedje, met een catchy bas-riff, een gevatte tekst met heel veel parodieën. Ook de videoclip is een grote compilatie van nagespeelde YouTube-fragmenten.

Op de een of andere manier is vooral de verwijzing naar Timbaland altijd bij me blijven hangen:

Everyone likes to dance
To a happy song
With a catchy chorus and beat
So they can sing along
Timbaland knows the way
To reach the top of the charts
Maybe if I work with him
I can perfect the art

 

 

Keuze Martijn Vet: Undone (The Sweater Song)

Pa-doem… Pam! Padoem-pam-poem-padam! Goede intro’s herken je uit duizenden. De eerste klappen doen het hem, maar ook de rest van het ruim 50 seconden durende intro van Weezers debuutsingle is de moeite waard. Een fijn, nonchalant, bijna monotoon gitaarloopje, lome bas, relaxte drum en wat studentikoos gekeuvel op de achtergrond over bandjes en bier, kortom, de belangrijke zaken des levens. “Take it easy, bro!”

Al even relaxt wordt de zang ingezet. Qua tekst gaat het nu meer de kant op van studentenpraat na vijf uur ’s nachts. Kortom, geen touw aan vast te knopen. Toch blijven we bij de les, omdat na het korte eerste couplet het refrein snel wordt ingezet met een licht overstuurde elektrische gitaar. Denk de Pixies, of Creep van Radiohead. Iets met het kapotmaken van een sweater. Whatever. Dit liedje moet het niet hebben van de diepzinnige tekst. Het is vooral een heerlijk feelgood-nummer, waarin de gitaar in het laatste deel nog flink tekeer mag gaan. En dat “Woo-ooo-woo” (24x) aan het einde, dat is tenminste een tekst waar we wat mee kunnen. Lekker meebrullen bijvoorbeeld. Merkwaardig dat de opvolger Buddy Holly een vrij grote hit werd en dat deze heerlijke single niet verder kwam dan het alternatieve circuit.

 

 

Geen officiële bijdrage aan deze battle, maar daardoor niet minder leuk om te lezen of te luisteren: de ode aan Getchoo van Weezer, van Johan Vogels op Nummer van de Dag.

 

Over Freek Janssen

Opperhoofd. | Top 3 ondergewaardeerde liedjes: 1. Paolo Nutini - Candy, 2. The Doors - Yes, The River Knows, 3. Editors - No Sound But The wind | Eerste single: UB40 - Don't Break My Heart. Gekocht op een rommelmarkt, samen met een ouwe rode pick-upspeler. Nog altijd een van de weinige UB40-liedjes die ik kan aanhoren. | Eerste album: The Best of The Police en Money For Nothing van Dire Straits. Vreemd genoeg twee cd's met liedjes uit een tijd voordat ik actief naar de Top 40 ging luisteren. | Meest gekoesterde plaat: Racoon -Till Monkeys Fly. Door de jaren heen (sinds 2000) het meest constant gedraaid. Verliest nog steeds niks aan urgentie. | Guilty pleasure: BZN - Mon Amour. Ik heb er meerdere, maar dit is de ergste; verfoeid in mijn jeugd (want te vaak gehoord op de autoradio), herontdekt tijdens een vakantie in Frankrijk (ook in de auto, via een eigengemaakte foute Vive La France-cd). | Beste concertervaring ooit: Pearl Jam, Werchter 2012. Alle concerten van Pearl Jam eindigen hoog, maar hier explodeerde de festivalweide bijna. 

  1. Moeilijk, moeilijk… Pork and Beans is ook geweldig. Buddy Holly vind ik ook leuk, maar Island in the Sun heb ik altijd een enorm suf nummer gevonden.

  2. Beide nummers zijn koel, maar dat komt gewoon doordat Weezer koel is. Toch ga ik voor Hash Pipe, vanwege de Oeh

  3. Pingback: 12 Onmisbare, ondergewaardeerde hoogtepunten van 2012 « Ondergewaardeerde Liedjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: