Radiohead = The Beatles van de Snob 2000

Wietske Heatly maakt raadplaatjes van Top 2000-liedjes op http://www.ikiwi.nl/. Speciaal voor de Snob 2000 maakte ze deze! Drie keer raden welk liedje.

Wietske Heatley maakt raadplaatjes van Top 2000-liedjes op http://www.ikiwi.nl/. Speciaal voor de Snob 2000 maakte ze deze! Drie keer raden welk liedje.

We zijn een beetje de Diederik Stapels van de popmuziek.

Ga maar na: je doet ergens onderzoek naar, maar je lapt alle regels van de statistiek aan je laars. Dat begint met de onderzoeksvraag: wat zijn de populairste liedjes die niet in de keuzelijst van de Top 2000 stonden? Rammelt aan alle kanten natuurlijk. Een stuk of twintig bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes die samen in een Google Docs Spreadsheet tot een lijst van ruim 1.500 liedjes komen. Je zag ze soms met zijn vijven tegelijk liedjes in kloppen.

Statistisch totaal onverantwoord, want er zit geen systeem achter. Misschien missen we wel de tien belangrijkste omissies van de Top 2000 en hebben we het niet eens in de gaten. Vervolgens loopt het uit de hand, gaan we stemmen en dan begint de ellende pas. “Killing in the Name Of van Rage Against The Machine stond wél in de keuzelijst!” schreef een stemmer terecht. Wat doe je dan? Weghalen natuurlijk. Niet wetende dat de hele database dan overhoop zou liggen. Nachtelijk herstelwerk: doen we nooit meer.

De grootste zonde moeten we echter nog begaan. We vinden dit zóóó mooi, dat we het eigenlijk niet kunnen laten om al iets te laten doorschemeren over de voorlopige uitslag.

Top 3

De drie meest gekozen liedjes zijn verrassend. Vooralsnog is (in alfabetische volgorde) dit de top 3:

Arcade Fire – Rebellion (Lies)
Bruce Springsteen – Jungleland
R.E.M. – Nightswimming

Radiohead

Radiohead is The Beatles van de Snob 2000.  Ze staan met maar liefst zeven liedjes in de top 100. Niet Pearl Jam, zoals je misschien zou verwachten aan de hand van het aantal liedjes in de keuzelijst.

Verrassing!

De voorlopige lijst kent een aantal grote verrassingen. De volgende liedjes staan bijvoorbeeld in de voorlopige top 100:

Yeasayer – O.N.E.
Anne Clarke – Our Darkness
Art of Noise – Moments in Love
The Veils – The Wild Son

Hallo Venray

Nederlandse artiesten doen het niet goed in de Snob 2000. De hoogste notering is tot nu toe voor (en daar ben ik als fan dan wel weer blij mee) Slow Change van Hallo Venray.

Nog niet gestemd? Dat kan gelukkig nog tot 15 december. Volg de Snob 2000 ook op Facebook en Twitter.

Over Freek Janssen

Opperhoofd. | Top 3 ondergewaardeerde liedjes: 1. Paolo Nutini - Candy, 2. The Doors - Yes, The River Knows, 3. Editors - No Sound But The wind | Eerste single: UB40 - Don't Break My Heart. Gekocht op een rommelmarkt, samen met een ouwe rode pick-upspeler. Nog altijd een van de weinige UB40-liedjes die ik kan aanhoren. | Eerste album: The Best of The Police en Money For Nothing van Dire Straits. Vreemd genoeg twee cd's met liedjes uit een tijd voordat ik actief naar de Top 40 ging luisteren. | Meest gekoesterde plaat: Racoon -Till Monkeys Fly. Door de jaren heen (sinds 2000) het meest constant gedraaid. Verliest nog steeds niks aan urgentie. | Guilty pleasure: BZN - Mon Amour. Ik heb er meerdere, maar dit is de ergste; verfoeid in mijn jeugd (want te vaak gehoord op de autoradio), herontdekt tijdens een vakantie in Frankrijk (ook in de auto, via een eigengemaakte foute Vive La France-cd). | Beste concertervaring ooit: Pearl Jam, Werchter 2012. Alle concerten van Pearl Jam eindigen hoog, maar hier explodeerde de festivalweide bijna. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: