Amazing Stroopwafels – Oude Maasweg

Dit is een bijdrage van Robin Wollenberg.

amazing-stroopwafels

“Maaaahhhaaammm…. Begint de Tour al!?!?” al bij de poort van de tuin, als we uit school kwamen, riepen we dit. Steevast was het antwoord van mijn moeder dat de Tour op de radio altijd al bezig was.

Het is verbazingwekkend hoe je, naarmate je ietsje ouder wordt, alles van vroeger toch iets romantischer ziet dan het in werkelijkheid was. In mijn beleving was het tijdens de Tour altijd zomers warm tot bloedheet. En als kleine jongen, die behoorlijk wat last had van zonneallergie, was je dan blij als je ’s middags voor de buis de tour kon kijken. Ook de schaduw in de tuin met Radio 1 Tour de France aan was populair. Wie herinnert zich nog het commentaar van Theo Koomen? Ik dus. Elke keer als ik het bekende deuntje van de tour op de radio hoor, denk ik weer terug aan vroeger. Aan de tijd van waterijsjes, het commentaar van Theo en de prachtige Franse chansons op de radio en het invullen van de speelkaarten voor De Brug Tour (dagelijks de winnaar en de etappetijd voorspellen voor de plaatselijke krant waar we met de hele familie aan meespeelden), de overwinningen van Steven Rooks (1988) en Peter Winnen (1981) op de Alpe d’Huez. Het was altijd prachtig die tour.

Het vreemde is echter dat de muziek die ik met de Tour associeer helemaal niet Frans is, maar oer-Hollands. Oude Maasweg van de Amazing Stroopwafels behoort wellicht tot de beste Nederlandstalige muziek die er gemaakt is. In mijn beleving werd dit nummer altijd tijdens de Tour op Radio 1 gedraaid. Het hoort voor mij bij de Tour als La Bohème van Charles Aznavour bij de grensovergang van Luxemburg naar Frankrijk, als witte wijn bij een zonsondergang, als ijs bij Italië… allemaal good old memories van mooie zomers.

Over Freek Janssen

Opperhoofd. | Top 3 ondergewaardeerde liedjes: 1. Paolo Nutini - Candy, 2. The Doors - Yes, The River Knows, 3. Editors - No Sound But The wind | Eerste single: UB40 - Don't Break My Heart. Gekocht op een rommelmarkt, samen met een ouwe rode pick-upspeler. Nog altijd een van de weinige UB40-liedjes die ik kan aanhoren. | Eerste album: The Best of The Police en Money For Nothing van Dire Straits. Vreemd genoeg twee cd's met liedjes uit een tijd voordat ik actief naar de Top 40 ging luisteren. | Meest gekoesterde plaat: Racoon -Till Monkeys Fly. Door de jaren heen (sinds 2000) het meest constant gedraaid. Verliest nog steeds niks aan urgentie. | Guilty pleasure: BZN - Mon Amour. Ik heb er meerdere, maar dit is de ergste; verfoeid in mijn jeugd (want te vaak gehoord op de autoradio), herontdekt tijdens een vakantie in Frankrijk (ook in de auto, via een eigengemaakte foute Vive La France-cd). | Beste concertervaring ooit: Pearl Jam, Werchter 2012. Alle concerten van Pearl Jam eindigen hoog, maar hier explodeerde de festivalweide bijna. 

Eén reactie

  1. Pingback: Amazing Stroopwafels – Oude Maasweg | Skoopavond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: